’t Groenselveld

Sinds begin 2019 groeien er op de velden van ’t Groenselveld een 70-tal seizoensgebonden groenten. Sla, radijs, ui, bloemkool, prei, broccoli, aubergine, tomaat, pompoen, courgette zijn enkele voorbeelden.

Al deze groenten worden door jullie, als oogstaandeelhouder geplukt.
Je betaalt aan het begin van het oogstjaar een vast bedrag en wordt zo aandeelhouder in de oogst. Je deelt dus een heel jaar lang mee in de opbrengst van het land en je ondersteunt de werking van de boerderij.

Inschrijven kan enkel met het hele gezin.

Niet overal worden er groenten geplant of gezaaid. Vaak krijgen de groenteblokken rust en worden er groenbemesters ingezaaid. Hierdoor wordt de bodem geoptimaliseerd en putten we deze niet uit.

Een gezonde bodem zorgt voor gezonde kwalitatieve groenten.

Bomen, struiken, hagen en houtkanten krijgen ook hun plaats op de boerderij en zorgen ervoor dat het volledige veld een grotere weerstand heeft tegen ziektes en plagen.
Dat is belangrijk want alles gebeurt biologisch.
Je leest meer over de visie van boer Pieter-Jan op het tabblad De visie van de boer

Veel groenten zullen jullie kennen, maar we proberen je steeds te verrassen met enkele onbekende groenten.
Dankzij 3 grote tunnelserres kunnen we in de zomermaanden genieten van aubergines, komkommers, tomaten, paprika’s, pepers en enkele meloenen.

Ook kruiden kennen hun plaats op de boerderij. De eenjarige kruiden zoals peterselie, selder, basilicum,… zijn te vinden op het veld. Vooraan op de boerderij vind je tussen de fruitbomen (appels en peren) de vaste kruidentuin. Hier groeien verschillende soorten munt, salie, bieslook,…

Als oogstaandeelhouder heb je ook inspraak in keuze van de teelten.
Elk jaar wordt er samengezeten met de oogstaandeelhouders waar we de teeltplannen en de financiële kant van het verhaal bekijken.

Wat mag je verwachten als oogstaandeelhouder?
Zoals het woord het zegt, krijg je een aandeel in de oogst.
Er wordt gefocust op de teelt van groenten, maar ook peren, appels, kersen, aardbeien, rabarber en wat kleinfruit behoren tot je aandeel. In de toekomst komen er ook pruimen, perziken en kweeperen bij. Deze bomen werden ondertussen al geplant maar moeten nog enkele jaren groeien.

Tijdens het oogsten kan je genieten van de rust en de groene omgeving.

Wekelijks krijg je een oogstmail met informatie over het reilen en zeilen van de boerderij, en wat er zoal te oogsten valt.

Een oogstjaar start op 1 april en eindigt 31 maart.

Wat kost een oogstaandeel?
Als volwassene betaal je omgerekend ongeveer 1,10 euro per dag. Voor kinderen betaal je een kleiner bedrag afhankelijk van de leeftijd.
Het oogstaandeel wordt in het begin van het oogstjaar betaald.

Wat hebben de 4 seizoenen te bieden?
Lente
De lente is de overgang van oud naar nieuw. We eten de laatste wintergroenten op. De laatste prei, spinazie, veldsla, peterselie,… staan nog op het veld en worden geoogst. De nieuwe voorjaarsteelten worden geplant. We kijken er vol ongeduld naar uit! Slasoorten, veldsla, kervel, lente-ui, spinazie, bietjes, venkel, sluimererwten, tuinbonen, rabarber… Mmmm lekker, die nieuwe groenten in het begin van het jaar. Week na week wordt het aanbod groter. De eerste koolrabi, bloemkool, spitskool en broccoli zijn nu ook te oogsten net voor de zomer start.

Zomer
De zomer is het seizoen waar het aanbod de noden overstijgt. Er is nu zo veel keus.
6 soorten courgettes, 40 soorten tomaten, 6 soorten basilicum, komkommers, augurken, aubergines, bloemkolen, broccoli, ajuinen, wortels, boontjes, en nog zoveel meer. Het is moeilijk om te kiezen uit al het aanbod en de variëteiten.

Herfst
Van de herfst zou je verwachten dat er al wat minder te oogsten valt, maar niets is minder waar.
Als alles goed gaat, zijn er nog steeds tomaten, paprika’s, aubergines, pepers en komkommers. Ook de typische herfstgroenten kunnen nu geoogst worden. Prei, knolselder, pompoen, witte kool, rode kool, boerenkool, raapjes, slasoorten,… Er komt nog heel wat van het land!
September is ook de maand waarin we ons oogstfeest voor de deelnemers organiseren.

Winter
Ook in de winter is er nog heel wat te oogsten.
Winterkolen zoals witte kool, rode kool, savooikool, prei, spruiten, rapen, bieten, witloof… Ze staan in weer en wind om ons te voorzien van lekker en gezond voedsel.

Meer informatie kan je bekomen op een infomoment ter plaatse.