GROENTEN

’t Groenselveld

Op ‘t Groenselveld kan je 7/7 van zonsopgang tot zonsondergang zelf je groenten, fruit en kruiden komen oogsten. Hiervoor betaal je aan het begin van het oogstjaar een vast bedrag en word je zo aandeelhouder in de oogst. Je deelt dus een heel jaar lang mee in de opbrengst van het land en je ondersteunt de werking van de boerderij.

Deelnemers zien wat er op het bedrijf gebeurt en hoe alles groeit. Dit is een leerrijk proces voor zowel jong als oud. Uiteraard hoef je niet elke dag te komen, je kan ook 1 keer per week langskomen. Je hoeft niet enkel te oogsten maar je kan ook gewoon wat tijd nemen om te ontspannen en te genieten van de natuur. In de zomermaanden kan je zelfs genieten van een goed boek, want er is ook een bibliotheek. Het hoort er allemaal bij.

t Groenselveld werkt volgens het principe van een CSA (Community Supported Agriculture). Hier slaan de boer en de deelnemers de handen in elkaar en wordt er aan gezonde en eerlijke landbouw gedaan. 

Bomen, struiken, hagen en houtkanten krijgen ook hun plaats op de boerderij en zorgen ervoor dat het volledige veld een grotere weerstand heeft tegen ziektes en plagen. Dat is belangrijk want alles gebeurt biologisch. Je leest meer over de visie van boer Pieter-Jan bij de visie van de boer.

Wat mag je verwachten als oogstaandeelhouder?

  • Zoals het woord het zegt, krijg je een aandeel in de oogst.
  • Er wordt gefocust op de teelt van groenten, maar ook peren, appels, kersen, aardbeien, rabarber en wat kleinfruit behoren tot je aandeel. In de toekomst komen er ook pruimen, perziken en kweeperen bij. Deze bomen werden ondertussen al geplant maar moeten nog enkele jaren groeien.
  • Een oogstjaar start op 1 april en eindigt 31 maart.
  • Tijdens het oogsten kan je genieten van de rust en de groene omgeving.
  • Het veld  is een leerrijke omgeving voor jezelf en/of je gezin.
  • Wekelijks krijg je een oogstmail met informatie over het reilen en zeilen van de boerderij, en wat er zoal te oogsten valt.
  • Als oogstaandeelhouder heb je ook inspraak in keuze van de teelten.
  • Elk jaar wordt er samengezeten met de oogstaandeelhouders waar we de teeltplannen en de financiële kant van het verhaal bekijken.
  • Je kan vrijblijvend deelnemen aan belevingsdagen waarbij je de boer komt helpen en contact legt met andere deelnemers.
  • Je kan deelnemen aan het jaarlijks oogstfeest en andere activiteiten die we organiseren.

Wat hebben de 4 seizoenen te bieden?

De lente is de overgang van oud naar nieuw. We eten de laatste wintergroenten op. De laatste prei, spinazie, veldsla, peterselie,… staan nog op het veld en worden geoogst. De nieuwe voorjaarsteelten worden geplant. We kijken er vol ongeduld naar uit! Slasoorten, veldsla, kervel, lente-ui, spinazie, bietjes, venkel, sluimererwten, tuinbonen, rabarber… Mmmm lekker, die nieuwe groenten in het begin van het jaar. Week na week wordt het aanbod groter. De eerste koolrabi, bloemkool, spitskool en broccoli zijn nu ook te oogsten net voor de zomer start.

De zomer is het seizoen waar het aanbod de noden overstijgt. Er is nu heel veel keuze.
6 soorten courgettes, 40 soorten tomaten, 6 soorten basilicum, komkommers, augurken, aubergines, bloemkolen, broccoli, ajuinen, wortelen, boontjes, en nog zoveel meer. Het is moeilijk om te kiezen uit al het aanbod en de variëteiten.

Van de herfst zou je verwachten dat er al wat minder te oogsten valt, maar niets is minder waar. Als alles goed gaat, zijn er nog steeds tomaten, paprika’s, aubergines, pepers en komkommers. Ook de typische herfstgroenten kunnen nu geoogst worden. Prei, knolselder, pompoen, witte kool, rode kool, boerenkool, raapjes, slasoorten,… Er komt nog heel wat van het land!
September is ook de maand waarin we ons oogstfeest voor de deelnemers organiseren.

Ook in de winter is er nog heel wat te oogsten.
Winterkolen zoals witte kool, rode kool, savooikool, prei, spruiten, rapen, bieten, witloof… Ze staan in weer en wind om ons te voorzien van lekker en gezond voedsel.

Meer informatie kan je bekomen op een infomoment ter plaatse.