WITLOOF FORCEREN
UPDATE: ER ZIJN NOG WITLOOFWORTELS BESCHIKBAAR
HOE WITLOOF FORCEREN?
STAP 1. Haal de witloofwortels op op de boerderij
Je haalt de wortels best zo snel mogelijk op, ze werden aangekocht en liggen dus niet meer in de frigo. Ten laatste af te halen: dit weekend.
Hoeveel?
→ Volwassenen: 5 wortels per persoon;
→ Kinderen: leeftijd delen door 4 = aantal wortels.
Waar? Wortels zijn te vinden in het bottenhotel (eerste deur in de schuur aan oprit).
STAP 2. Steek de wortels in een emmer/pot met aarde ertussen
Een grote bloempot met onderaan gaten is het meest geschikt. Je zet de wortels minstens 6 cm uit elkaar, zodat het witloof voldoende ruimte heeft om te groeien, zo niet blijft het witloof klein. De ruimte tussen de wortels vul je met aarde (uit je tuin, potgrond mag ook indien je geen tuinaarde hebt).
Op onderstaande foto zie je hoe het er ongeveer uit moet zien nadat je ze in een emmer stak. Het groene/witte deel op de foto is in realiteit bruin/vuiler, dat is normaal.
STAP 3. Geef de wortels 1 liter water
De grond mag zeker niet te nat zijn, want dan gaan de wortels rotten. Daardoor is het gebruik van een bloempot beter, overtollig water kan onderaan weglopen.
Af en toe mag je eens wat water bij geven, zeker bij potgrond omdat deze grond sneller uitdroogt.
STAP 4. Zet de emmer pikdonker
De wortels hebben graag wat warmte. Ideale ruimtes zijn bijvoorbeeld een kelder (met verwarmingsketel), zolder, berging,…
Zorg wel dat er nog lucht aan het witloof kan. Zet dus zeker geen deksel op je emmer, want anders gaat alles schimmelen.
Af en toe eens gaan kijken en het licht daarvoor aansteken mag zeker.
STAP 5. Na 3 à 4 weken kan je je witloof al oogsten
Afhankelijk van de temperatuur in je donkere ruimte kan je het witloof oogsten na 3 à 4 weken. Op de boerderij duurt het wat langer, omdat de schuur ondanks de verwarming toch koud blijft.
En dan smullen maar, want grondwitloof is zoooo lekker!

Foto google Diana’s moestuin en pelckmans