Wintertaferelen

Nu het echt koud is, staan de vogels in de rij voor wat extra voedsel.
Op het veld en in de boomgaard kunnen ze zadenmengsels, vetbollen, pindanoten en meelwormen vinden. Op de foto gaat er al eentje aan de haal met een zonnebloempit, om die ergens in de struiken te pellen en op te eten. Soms schuilen ze al eens in de vele houtbetonnen nestkasten waaruit ze kunnen kiezen.

Over enkele maanden komt er weer getjilp uit deze kasten. De ouders vliegen dan ook heen en weer om de jongen te voederen met rupsjes en insecten.

Het veld is in winterslaap

Eind december, op het veld staan nu enkel nog de echte wintergroenten. Prei, savooi, spruiten, boerenkool, rode bieten, aardpeer, spinazie en veldsla zijn een onderdeel van het winteraanbod.

In de stal worden de knolselders, witte en rode kool bewaard, zij kunnen iets minder tegen de kou (die momenteel uitblijft).

In de serre groeien er dan weer kervel, koriander en enkele slasoorten.

De rest van het veld ligt er groen bij. De voorbije maanden werd er op de vrije percelen een groenbemester ingezaaid.

Er werd gekozen voor facelia, afrikaantjes, Japanse haver, rogge, wikke en grasklaver. Op die manier verzorgen we de bodem en krijgen we sterkere en gezondere gewassen.
Sommigen onder hen zijn ondertussen kapotgevroren en bedekken de bodem tegen de regen, anderen blijven gedurende de hele winter groen.

Bzz bzz bzz

Sinds vorige week heeft ‘t Groenselveld nieuwe bewoners: Niet 1 maar wel een 8000-tal.

De honingbijen vliegen in en uit de kast op zoek naar stuifmeel, nectar en water. Ze bereiden zich nu voor op de winter want dan is er geen eten meer in de natuur te vinden én is het bovendien ook te koud. Bijgevolg moeten de honingbijen nu volop eten verzamelen om de winter door te komen. Daarom vliegen ze nu extra uit. Ze komen meestal terug met dikke gele stuifbollen aan hun achterpoten.

Dit bijenvolkje is nog een klein jong volk en heeft zich pas op 21 juli ontwikkeld.

Waarom staan de bijen op ons veld?

Bijen hebben een voedselrijke omgeving nodig. Rondom het veld liggen heel wat kleine bosjes met bomen die veel voeding bevatten: lindes, wilgen, esdoorns, fruitbomen, tamme kastanjes, hazelaars,… Maar vooral op het veld is er veel aanbod: de groenten zelf bloeien, maar vooral de vele bloemenstroken die worden gezaaid: stinkers, facelia, goudsbloem, zonnebloemen, klaver, paardenbloemen,… zijn een lekkere maaltijd. Daarnaast werd er een beloftevolle houtkant geplant met spork, meidoorn, gele kornoelje,… De biologische methode die gehanteerd wordt stelt de bijen veilig: ze hebben immers geen last van pesticides, want die worden op ‘t Groenselveld niet gebruikt. Ze zijn dus op een goede plek beland.

Dit bijenvolk is niet alleen jong, maar ook een speciale soort: het zijn honingbijen die terug naar de oerbij gaan. In mensentaal: het zijn kleine bijtjes zoals ze hier vroeger in deze streek ook in het wild leefden.

Werken met kleinere bijen past ook in de filosofie van hoe we met de bijen willen omgaan: terug naar haar natuurlijke levenswijze. We zetten de bijen voorop, de honing komt pas in de tweede plaats.

De zomer komt stilaan op gang

De zomer komt stilaan op gang.

Momenteel oogsten we onder andere rode bieten, slasoorten, aardbeien, aalbessen, peterselie, koriander, sluimererwten, lente-ui, rabarber, koolrabi en rucola.

Wat is er ondertussen allemaal aan het groeien op het veld:
look, sjalot, rode ui, gele ui, zomerprei, pijpajuin, (winterprei vanaf komende week), sluimererwten, doperwten, tuinbonen, bonen (5 soorten), knolselder, wortel, schorseneer, pastinaak, selder, peterselie, koriander, slasoorten, vroege aardappelen, rode-gele-gestreepte bieten, gele-groene-ronde courgettes, oranje-witte patison, paprika’s, pepers, aubergines (3 soorten), tomaten, komkommers, meloenen, sponscourgette (nieuwe poging), spaghettiboon, pompoenen (7 soorten), suikermais, bloemkool, broccoli, koolrabi, rucola, radijs, spitskool, savooikool, rode kool, witte kool, spruiten, boerenkool, palmkool, bloemen, aardpeer, yacon, zoete aardappel, rabarber.

Witloof

Tijdens de wintermaanden is het op het veld rustiger. Voor vele gewassen is het nu te koud. Je kan ze dus niet op het veld vinden.

Spruiten, boerenkool, prei,… hebben van de koude minder last.

De witloofwortels die tijdens de zomer buiten op het veld staan, staan nu allemaal naast elkaar in de ‘forceerbak’. Hier staan ze in een laag aarde met een verwarmingskabel die de wortels verwarmt tot een temperatuur van 16°c. Na een maand is het witloof te oogsten.

Pompoenpitten

Naast het vruchtvlees van de spaghettipompoen, zijn ook de zaden overheerlijk.
De zaden zijn gemakkelijk te verwijderen en kunnen (na ze kort af te spoelen en af te drogen) samen met de spaghettipompoen de oven in op 180°C. Puur of gekruid.
De zaden mogen er na 10-15 minuten al uit. De pompoen is 30-40 minuten later klaar en kan uitgeschraapt worden. Het resultaat: spaghettislierten.

Een echte aanrader!

De oogst met kerst

Enige tijd geleden werd de nieuwe tunnelserre geplaatst over kolenplanten die enkele maanden geleden in openlucht geplant werden. Ondertussen oogsten we al enkele weken bloemkool, broccoli en romanesco. Gezien het tijdstip van het jaar, een specialleke.

Verder zijn er de typische wintergroenten.
Witte en rode kool, savooikool, spruiten, boerenkool, spinazie, prei, rapen, rammenas, pompoenen, sjalot en kruiden.

Volgende week zal er waarschijnlijk witloof te oogsten zijn.

Vetbollen

Vrijdag kwam de Sint langs. Hij bracht voor alle jonge oogsters de ingrediënten mee om zelf vetbollen te maken.

De vetbollen die in de winkel te vinden zijn, bevatten vaak zand. Zand is veel goedkoper dan vet, waardoor de winkels deze vetbollen dan ook goedkoop kunnen aanbieden. Bijgevolg halen de vogels er dan ook minder energie uit dan uit de vetbollen die je zelf maakt.

Een goed idee dus om zelf aan de slag te gaan. Plezier gegarandeerd.

Ingrediënten:
Vet: Ongezouten en ongebruikt ossewit;
Zaden voor buitenvogels: geen kippenvoer want dat is te groot en te hard.

Het vet wordt kort in de microgolfoven gestoken. Nadien kan je de zaden erin kneden. Met dit mengsel kan je stenen bloempotten, tassen,… vullen die je dan buiten ophangt. Uiteraard kan je er ook gewoon bollen van maken. Wanneer het vet stolt, krijg je een hard geheel.

Wanneer je dit nu ophangt op een plek die zichtbaar is vanuit het huis, is het een plezier om naar te kijken.

Wiglo

Op het veld werd een kleine wiglo gebouwd. Een wiglo is eigenlijk een “iglo” gemaakt van wilgenhout. De wilgentakken worden in de grond gestoken en vervolgens geweven tot een soort natuurlijke speelhut.

Wanneer je wilgentakken in de grond steekt, krijgen ze wortelen en beginnen ze te groeien in het voorjaar. Dit zal hier ook het geval zijn.

Een hut die verandert volgens de seizoenen.

Fruitbomen

De maand november is de ideale maand om bomen te planten. De bomen hebben hun bladeren verloren en zijn in rust.

Er stonden reeds een 50-tal fruitbomen op de boerderij: appelen, peren, mirabellen, okkernoten, kersen en kastanjes.

Om het aanbod nog te verruimen, en grotere hoeveelheden sap te kunnen persen, werden er nog eens 33 bomen geplant: appelen, kweeperen, pruimen, perziken, okkernoten en een amandelboom.

Naast bomen werden er een hazelaars, kiwi’s en bramen geplant.