Oogstfeest

Zaterdag 14 september hadden we samen met alle oogsters ons eerste oogstfeest. Het ideale moment om elkaar wat beter te leren kennen.
Met zen allen aan een lange tafel onder een stralende zon.
Het eten werd klaargemaakt door de oogstaandeelhouders zelf. Iedereen bracht iets verschillends mee. Het resultaat: een echte feestmaaltijd met groenten van eigen bodem.

Een combinatie van zomer en herfst

Terwijl de zomergroenten zoals tomaten, aubergines, pepers,… nog volop te oogsten zijn, is er een deel van de pompoenen geoogst.

September-oktober, de maanden waar zomergroenten overgaan in herfstgroenten.

Bestuivers

Zonder de bijen, hommels en andere insecten zouden we geen enkele groente kunnen oogsten. Zelfs groenten die we opeten vooraleer ze in bloei komen (denk maar aan wortels, prei, selder,…), zouden er niet zijn zonder deze nuttige diertjes. Deze planten moeten namelijk wel bestoven worden om zaden te kunnen geven. Als we ze niet kunnen zaaien, kunnen we ze uiteraard ook niet oogsten. We dragen er dus maar beter zorg voor.

Op ‘t Groenselveld vinden ze tal van bloemen waar ze zich kunnen uitleven.
Bloesems van de fruitbomen, aardbeien, bloemenweide, bloeiende groenbemesters, courgettes, komkommers,…

Ons eigen sap

Een deel van de appels, peren, mirabellen en rode bieten werd geperst.
Dit resulteert in 3 smaken:
– Appel peer
– Appel Mirabel
– Appel rode biet

Dit alles is afkomstig van ons eigen veld. Reden genoeg dus om trots te zijn.
4 maand geleden werd er rabarber aangeplant. Vanaf volgend jaar kan deze ook verwerkt worden tot sap.

Tomaten, appels en peren

Sinds enkele dagen werden er tomaten, appels, peren en enkele pruimen aan het oogstaanbod toegevoegd.

Tomaten hebben we in verschillende kleuren en maten, ieder met zijn eigen toepasbaarheid. Ze werden reeds in februari gezaaid. Het was dus verschillende maanden wachten eer we er de vruchten van konden/kunnen plukken. In principe loopt de teelt nog tot oktober.

Zomerse groenten

Ondertussen onderging het veld een hele transformatie, kleine planten werden groot, groenten werden geoogst.
Een greep uit het aanbod: wortels, 5 soorten basilicum, komkommer, broccoli, warmoes, aardappel, Nieuw-Zeelandse spinazie, rode tuinmelde, zomerpostelein, spitskool, bonen, tuinbonen, erwten, selder, rode biet, sla peterselie, venkel, courgettes (groen, geel, rond), verschillende soorten munt, bieslook, tijm, salie,… De eerste tomaten beginnen ondertussen ook te rijpen.

De eerste maand

De eerste maand was reeds een groot avontuur. De serre werd door de zware storm volledig verwoest en moest vervangen worden, de vogels begonnen de erwten op te eten gelukkig zonder veel erg, de maand april was bijzonder droog,…

Ondanks dit alles, doen de planten het goed. De eerste teelten werden geoogst: witloof, (knip)sla, postelein, veldsla, radijs, noten en enkele kruiden.

Vele planten werden gezaaid en gingen reeds de grond in of mogen komende weken uitgeplant worden. In de maand mei zal het veld veranderen naar een plek vol groenten, bloemen,… die de komende maanden geoogst kunnen worden.

Lente

Sinds kort staan de eerste plantjes (kropsla, knipsla, winterpostelein) in de serre.
In tussentijd staan er al heel wat andere plantjes te kiemen en te groeien in de kweekserre (Ui, tuinboon, winterpostelein, veldsla, sla, venkel, knolselder, peterselie, tomaten, paprika’s,…). De oogst van sommigen is nog niet voor direct.
Ook de witloofwortels zijn “ingetafeld”. De wortels worden op een temperatuur gehouden van 16-17°C en staan volledig in het donker. De oogst van het witloof valt te verwachten rond 1 april.

De gemengde haag

16 en 17 februari gingen 900 haag- en houtkantplanten de grond in. Samen vormen ze een haag van 300m. Het is een haag die uitermate geschikt is voor insecten en vogels omdat ze bestaat uit verschillende soorten (bloeiende, besdragende,…).
Ook de serre waar het plantgoed opgekweekt zal worden kreeg vorm.